Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń! +48 576 142 509 Sklep online Twój koszyk

Lawenda wąskolistna (Lavandula Angustifolia)

Strona główna » Blog » Lawenda wąskolistna (Lavandula Angustifolia)

Lawenda wąskolistna to roślina, która słynie z bardzo licznych właściwości prozdrowotnych. Nie sposób odmówić jej również pozytywnego wpływu na stan naszej skóry. Preparaty zawierające w swoim składzie ekstrakt z lawendy wąskolistnej mogą więc być stosowane jako remedium na różne problemy.

Lawenda wąskolistna – gdzie ją znajdziemy?Lawenda wąskolistna (Lavandula Angustifolia)

Lawenda wąskolistna to roślina, która słynie z charakterystycznego, uspokajającego zapachu. Przypisać jej można również atrakcyjny wygląd, który sprawia, że roślinę tę często sadzi się w ogrodach. Wykorzystuje się ją również do dekoracji tarasów oraz balkonów. Lawendę wąskolistną wykorzystuje się również w ziołolecznictwie oraz kosmetyce.

Surowcem kosmetycznym są kwiaty lawendy, które najlepiej zebrać w pełni rozkwitu. Suszone kwiaty lawendy można zakupić w starannie zaopatrzonych sklepach zielarskich. Możemy również pokusić się o samodzielne zebranie surowca kosmetycznego. Warto również sięgać po produkty kosmetyczne, w których znajdziemy cenny ekstrakt z lawendy wąskolistnej. Lawenda wąskolistna jest często dodawana do kremów pielęgnacyjnych, zarówno tych na dzień jak i na noc. Znajdziemy ją również w preparatach tonizujących skórę. Nie brakuje jej również w balsamach, a także w kremach pod oczy. Lawendę wykorzystuje się również w medycynie. Bardzo często znajdziemy ją także w syropach na kaszel oraz w preparatach uspokajających. Roślina ta często jest wykorzystywana także w aromaterapii. Popularne są olejki do kąpieli z lawendą, a także kule musujące.

Richevon Eye

RICHEVON EYE
KREM POD OCZY Z EKSTRAKTEM Z LAWENDY WĄSKOLISTNEJ KUP TERAZ

Lawenda wąskolistna – jakie właściwości posiada?

Lawenda wąskolistna to roślina, która może pomóc w wielu różnego rodzaju problemach skórnych.

Swoje dobroczynne właściwości roślina ta zawdzięcza zawartości następujących składników aktywnych:

  • antocyjany,
  • garbniki,
  • olejki eteryczne,
  • kumaryny.

Wszystkie wyżej wymienione związki sprawiają, że lawenda wąskolistna ma szansę zadziałać naprawdę wszechstronnie. Kosmetyki zawierające ekstrakt z lawendy wąskolistnej wspomogą walkę z trądzikiem. Lawendzie przypisuje się bowiem właściwości przeciwzapalne. Dzięki temu hamowany jest rozwój niedoskonałości. Przyśpieszone zostaje również gojenie stanów zapalnych, które już powstały. Lawendzie nie sposób odmówić również działania odświeżającego i łagodzącego podrażnienia. Z tego też względu dodawana jest do kosmetyków, które mają na celu zwalczenie trądziku różowatego i długotrwałego zaczerwienienia cery. Nie sposób nie wspomnieć również o pozytywnym wpływie lawendy wąskolistnej na skórę wokół oczu. Dzięki właściwościom rozjaśniającym, lawenda jest w stanie zniwelować lub zmniejszyć widoczność uporczywych cieni pod oczami.

Lawendzie przypisuje się również silne działanie antyoksydacyjne. Z tego też względu dodaje się ją do preparatów przeciwzmarszczkowych. Kosmetyki z zawartością tego składnika są w stanie zniwelować widoczność zmarszczek.

Roślina ta posiada także właściwości kojące i łagodzące, co sprawia, że kosmetyki z jej dodatkiem mogą pozytywnie wpłynąć na redukcję opuchlizny wokół oczu. Jeżeli chcemy, aby produkty zawierające lawendę zadziałały, musimy stosować je regularnie. Warto mieć na uwadze także to, aby nakładać je zawsze na oczyszczoną skórę wokół oczu.


Bibliografia

1. Jakimowicz-Klein B., Zmarszczki możesz je pokonać, 2006
2. Jurkowska S., Surowce kosmetyczne, 2005
3. Thornefeldt C., Cosmeceuticals containing herbs: fact, fiction and future, 2005

11 głosów

Komentarze

Jagodda - 2020-08-07 11:09:02

Wszystko zalezy gdzie sie w skladzie ona znajduje bo jak na szarym koncu to slabo a jezeli ma jest wysoko albo w dobrym towarzystwie to bedzie dzialalo mega fajnie ^^

Kacper - 2020-08-01 02:01:22

Nie wiedziałem, że lawenda wąskolistna ma aż tyle zastosowań :D

Alinawruk - 2020-07-31 22:44:42

Uwielbiam kosmetyki na bazie lawendy, nie dość, że pięknie pachną to jeszcze mają tyle zalet dla ciała..!

oleczka - 2020-07-31 18:32:54

nie wiedziałam, że jest tyle odmian tych kwiatków xD dobrze wiedzieć przynajmniej czego szukać tylko pytanie czy ta lawenda wąskolistna na prawdę działa na skórę wokół oczu? xD

Opinie o Richevon Eye - od naszych klientów

Informacje o wysyłce: Zamów teraz, a paczkę wyślemy w ciągu 24 godzin (w dni robocze) 😊